Glanda tiroidă: ce este și cum funcționează

Tiroida este o glandă endocrină, localizată în zona anterioară a gâtului, într-o capsulă fibroasă (loja tiroidei). Glanda are doi lobi laterali, uniți între ei prin istmul tiroidian. 

Dimensiunea sa redusă este indirect proporțională cu importanța acestei glande pentru sănătate: tiroida influențează modul în care funcționează fiecare celulă, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inimă și multe altele.

💰 Citește articolul până la final și beneficiezi de o surpriză din partea noastră! 💰

Glanda tiroidă îndeplinește aceste roluri în primul rând prin secreția hormonilor care controlează rapiditatea și eficiența cu care celulele transformă substanțele nutritive în energie (activitate chimică cunoscută sub numele de metabolism) – altfel spus, glanda tiroidă are un rol important în reglarea metabolismului, astfel încât celulele să funcționeze normal. Afecțiunile tiroidiene sunt determinate de diferite dereglări la nivelul producției de hormoni, fie vorba de hipo/hipersecreție – dacă nu sunt tratate la timp, acestea se pot agrava și pot cauza alte probleme severe de sănătate.

Ca să poată funcționa corespunzător, glanda tiroidă are nevoie de iod, care se poate regăsi în alimente precum: sarea de masă iodată, algele marine, fructele de mare, pâinea (cu sare), laptele. În momentul consumului de alimente bogate în iod, acesta trece în sânge, de unde glanda tiroidă îl extrage și produce două tipuri de hormoni tiroidieni:

  • Tetraiodotironina/tiroxina (cunoscută și ca T4 pentru că are 4 atomi de iod);
  • Triiodotironina (cunoscută ca T3 pentru că are 3 atomi de iod).  

Tiroida produce în special T4 și o cantitate mică de T3, cea mai mare parte din hormonul T3 de care are nevoie organismul uman fiind produs în afara glandei tiroide, în ficat, rinichi și creier, prin transformarea T4 în T3. Funcționarea glandei tiroide este strâns legată de glanda pituitară (hipofiza), o glandă mică situată la nivelul creierului.

Hipofiza este cea care reglează nivelul hormonului tiroidian din sânge, prin intermediul hormonului TSH (tireostimulator). În acest fel, glanda tiroidă este activată și știe când trebuie să secrete mai mult sau mai puțin T4 și T3.

În funcție de nivelul de hormoni tiroidieni secretați, poate apărea:

  • Hipertiroidismul (glanda secretă prea mulți hormoni);
  • Hipotiroidismul (glanda secretă prea puțini hormoni).

Afecțiunile tiroidei sunt destul de comune la nivel mondial, iar cele mai predispuse la dezvoltarea acestora sunt femeile. Studiile nu au reușit să explice de ce femeile sunt mai vulnerabile în fața acestor afecțiuni, comparativ cu bărbații, dar se consideră că ar fi implicați hormonii estrogeni.

Există, deci, anumite momente din viața unei femei când aceasta devine mai vulnerabilă la apariția unei dereglări hormonale tiroidiene. Acestea sunt: pubertatea, sarcina, perioada de după naștere și menopauza. Poate să apară atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul.

Simptomele frecvente pentru hipertiroidism sunt:

  • Slăbiciune musculară;
  • Bătăi accelerate ale inimii;
  • Insomnie;
  • Scădere în greutate;
  • Simptome de anxietate;
  • Păr fragil.

 În cazul hipotiroidismului, simptomatologia este caracterizată de:

  • Constipație sau alte probleme digestive;
  • Răgușeală;
  • Creștere în greutate;
  • Senzație de oboseală continuă;
  • Uscăciune la nivelul pielii;
  • Păr uscat;
  • Dificultăți de concentrare.

Pentru prevenție nu există o rețetă universal valabilă, dar este bine de știut că un control anual, mai ales pentru persoanele aflate în categoria de risc, ajută la depistarea timpurie a problemelor.

De asemenea, adoptarea unui stil de viață activ și sănătos poate fi o metodă bună de prevenție. O dietă sănătoasă, bogată în alimente cu iod, ajută glanda să funcționeze normal.

Doza De Sănătate sare în ajutor!

Dacă sunteți în căutarea unui mod natural de a vă susține sănătatea tiroidei, BioTiroid este soluția perfectă pentru dvs. Produsul nostru este fabricat numai cu ingrediente pure de cea mai înaltă calitate și nu conține aditivi sau substanțe chimice nocive.

BioTiroid este un amestec de plante medicinale realizate cu grijă, inclusiv Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), Busuioc (Ocimum basilicum), Roiniță (Melissa officinalis) și Măghiran (Origanum majorana). Aceste ingrediente funcționează sinergic pentru a susține funcția sănătoasă a tiroidei, pentru a crește nivelul de energie și pentru a promova bunăstarea generală.

BioTiroid

✔ Reglează tulburările hormonale.

✔ Adjuvant în afecțiuni ale sistemului nervos.

✔ Benefic în cazul insomniilor.

✔ Reduce stările de depresie.

✔ Reduce accidentele vasculare cerebrale.

✔ Reduce pierderile de memorie asociate stresului.

✔ Reduce tensiunea arterială și protejează inima.

✔ Poate trata stările de greață.

✔ Poate îmbunătăți calitatea somnului.

✔ Poate îmbunătăți cogniția.

✔ Antiinflamator și antioxidant

✔ Ameliorează dereglările hormonale.

✔ Eficient în calmarea afecțiunilor gastro-intestinale.

Conține 30 de comprimate.

Compoziție / 1 capsula:

✔ Pulbere din Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) - 150mg

✔ Pulbere din frunze de Busuioc (Ocimum basilicum) - 100mg

✔ Pulbere din frunze de Roiniţă (Melissa officinalis) - 100mg

✔ Pulbere din frunze de Măghiran (Origanum majorana) - 50mg

💰 Profită acum de oferta promoțională 2+1 Gratis! La doar 99 Ron cu Transportul Gratuit! 💰

Doza de SanatateDoza de SanatateDoza de Sanatate

Preț întreg 159

Va mulțumim pentru comandă! Unul dintre operatorii noștri telefonici o să vă contacteze pentru confirmarea datelor de livrare.
Ne pare rău. A apărut o eroare. Vă rugăm să incercati din nou.
Comanda acum pe messenger
Comenzi Telefonice
0771 104 521
Contact Office
0729 323 347