Ciupercile: Beneficii și rețete

Ciupercile sunt organisme fungice care cresc în sol și sunt utilizate în alimentație datorită gustului lor savuros și proprietăților lor nutriționale. Sunt consumate de mii de ani în întreaga lume și sunt utilizate în multe culturi pentru proprietățile lor medicinale.

Originea ciupercilor este încă subiect de dezbatere, dar se crede că acestea există de miliarde de ani și au evoluat împreună cu plantele și animalele. Astăzi, există peste 10.000 de specii de ciuperci cunoscute, dintre care aproximativ 2.000 sunt comestibile și aproximativ 20 sunt utilizate în mod regulat în alimentație.

Între beneficiile cele mai importante stă și numărul redus de calorii din ciuperci, mai ales dacă ne uităm la aportul de vitamine, minerale, antioxidanți și substanțe fitochimice cu proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antitumorale.

Toate tipurile de ciuperci conțin diferite cantități de fibre, proteine, vitaminele B și vitamina D. Se știe, de asemenea, că au efecte antiinflamatorii și antibacteriene, în plus, sunt excelente surse de:

  • Seleniu
  • Cupru
  • Tiamină
  • Magneziu
  • Fosfor

Iată câteva dintre beneficiile lor pentru sănătate:

1. Sunt bogate în antioxidanți

Ciupercile conțin antioxidanți puternici, cum ar fi ergotioneina, care protejează celulele corpului de daunele cauzate de radicalii liberi și îmbunătățesc sistemul imunitar.

2. Pot ajuta la reducerea riscului de cancer de colon

Unele studii sugerează că consumul de ciuperci poate reduce riscul de cancer, în special de cancer de sân, colon și prostată.

3. Susțin sănătatea creierului

Ciupercile conțin niacină și riboflavină, două vitamine esențiale pentru sănătatea creierului și a sistemului nervos.

4. Îmbunătățesc digestia

Ciupercile sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea sănătății digestive și la reducerea riscului de boli intestinale.

5. Susțin sănătatea oaselor

Ciupercile sunt o sursă excelentă de vitamina D, care ajută la absorbția calciului și la menținerea sănătății oaselor.

6. Ajută la gestionarea diabetului

Ciupercile conțin carbohidrați complecși și fibre care ajută la reglarea nivelului de glucoză în sânge, ceea ce le face o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet.

Este important să știți că, deși ciupercile sunt foarte sănătoase, nu ar trebui consumate crude sau neîncălzite, deoarece conțin substanțe care pot fi greu digerabile și pot cauza probleme digestive.

Supă cremă de ciuperci

Ingrediente:

500 g Ciuperci

150 ml Lapte

100 g Smântână

0,5 l Supă clară de legume sau stock de pui

1 sau 2 Cepe albe medii

2 Căței de usturoi

2 Linguri de ulei de măsline

O lingură de unt

Un cartof

O legătură de mărar și una de pătrunjel

Sare, piper, boia dulce, cimbru

Mod de preparare:

Taie mărunt ceapa și usturoiul și călește-le într-o cratiță în care ai încins untul și uleiul de măsline. Când încep să devină transparente, adaugă ciupercile tăiate subțire și lasă-le câteva minute să se înmoaie. Acoperă-le apoi cu supa de legume și adaugă cartoful tăiat cubulețe; amidonul din acesta va face supa mai densă și mai cremoasă. 

Condimentează, după gust, cu sare, piper, boia și cimbru și lasă aromele să se amestece cu legumele, timp de 30 de minute, la foc mediu. Poți adauga laptele înainte să iei oala de pe foc. Smântâna va fi pusă în blender, împreună cu supa. La final vei adauga verdeață tocată mărunt.

Orez cu ciuperci

Ingrediente:

200 g Orez

2 Legături de ceapă verde

5 Ciuperci champignon mari

500 ml Apă

Ulei de floarea-soarelui

Mărar

Pătrunjel

Sare

Piper

Mod de preparare:

Căliți în uleiul bine încins ceapa verde și ciupercile tăiate nu foarte mărunt (vor scădea mult la fiert). După 2-3 minute puneți și orezul și îl căliți și pe el câteva minute. Adăugați apă, sare și piper și lăsăți să fiarbă acoperit 15-20 de minute sau până când boabele de orez s-au fiert, dar își păstrează forma.

Stingeți focul, adăugați verdeața tocată mărunt și țineți acoperit câteva minute.

Ciulama de ciuperci pleurotus

Ingrediente:

500 g Ciuperci pleurotus

1 Ceapă

5 Căței de usturoi

800 ml Apă (sau supă de legume)

3 Linguri de făină

Sare

Piper

Ulei de floarea-soarelui

Mărar (sau pătrunjel)

Mod de preparare:

Căliți ceapa și usturoiul în ulei bine încins. Adăugați ciupercile tăiate potrivit, un praf de sare și de piper, acoperiți și lăsați să fiarbă în propria zeamă. La nevoie, adăugați puțină apă. Între timp, amestecați făina cu 200 ml de apă sau supă de legume, dacă aveți. Turnați amestecul peste ciuperci, mai adăugați restul de lichid (600 ml), sare și piper după gust și lăsați să dea 2-3 clocote. Presărați verdeața tăiată fin la final, după ce ați stins focul sau direct în farfurie.

Plăcintă cu pui și ciuperci

Ingrediente:

2 Foi de aluat foitaj proaspăt (puff pastry)

650 g Pulpe de pui (sau piept, dacă îl preferați)

500 g Ciuperci champignon

1 Legătură de ceapă verde

50 ml Smântână de gătit + extra pentru uns deasupra

150 g Mix de brânzeturi rase (sau cașcaval, mozzarella, emmentaler)

1 Legătură de pătrunjel verde

Ulei de floarea-soarelui

Cimbru

Sare

Piper

Mod de preparare:

Gătiți carnea de pui tăiată cubulețe în două linguri de ulei, aproximativ 15 minute, apoi o scoateți într-un castronel. În aceeași cratiță adăugați ceapa verde și apoi ciupercile tăiate și le gătiți pentru 15 minute. Adăugați smântâna de gătit, sare, piper și cimbru după gust, apoi mixul de brânzeturi și pătrunjelul verde. Tapetați tava de copt cu hârtie și așezați prima foaie de aluat. Noi folosim aluatul foitaj proaspăt (puff pastry). Puneți deasupra umplutura de pui și ciuperci și ungeți marginile aluatului cu smântână lichidă. Acoperiți cu a doua foaie de aluat, lipiți bine marginile. Cu ajutorul unui cuțit crestați ușor aluatul, ungeți cu smântână și dați la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-40 de minute.

Pate de ciuperci

Ingrediente:

500 g Ciuperci champignon

1 Ceapă roșie ( puteți folosi și galbenă, doar că are gustul mai pronunțat)

2 Căței de usturoi

50 g Alune de pădure (sau nuci)

2 Linguri de sos de soia (opțional)

Cimbru

Sare

Piper

Ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Rumeniți alunele într-o tigaie până încep să-și elibereze aromele. Le scoateți apoi într-un castronel. În aceeași tigaie, puneți 2-3 linguri de ulei și căliți ceapa și usturoiul pentru 2 minute. Puneți și ciupercile tăiate potrivit și le țineți pe foc mediu, până scade apa. Închideți focul, potriviți gustul de sare, piper și cimbru. Puneți ciupercile și alunele într-un robot, sosul de soia și mixați până amestecul capătă o consistență suficient de fină. Puneți pateul de ciuperci într-un borcan și păstrați-l la frigider câteva zile.

În concluzie, ciupercile sunt un aliment delicios și nutritiv, care aduc numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, și pot ajuta la îmbunătățirea sănătății tractului digestiv, a creierului și nu numai. Cu un conținut scăzut de calorii și bogate în fibre, ciupercile pot fi, de asemenea, o opțiune excelentă pentru cei care își doresc să slăbească sau să își controleze greutatea. Adăugarea de ciuperci în dieta noastră poate fi o alegere sănătoasă și gustoasă pentru o viață plină de energie.

Doza de SanatateDoza de SanatateDoza de Sanatate

Preț întreg 177

Va mulțumim pentru comandă! Unul dintre operatorii noștri telefonici o să vă contacteze pentru confirmarea datelor de livrare.
Ne pare rău. A apărut o eroare. Vă rugăm să incercati din nou.
Comanda acum pe messenger
Comenzi Telefonice
0771 104 521
Contact Office
0729 323 347